Přejít na obsah

Navigace

11x02 - The Ghost Monument
odvysíláno 14. 10. 2018
07x14 - The Name Of The Doctor
odvysíláno 30. 10. 2014

Recenze Závoje smutku

ilustrační obrázek

Již 10. září vyjde v nakladatelství Jota první Doctor Who kniha v českém jazyce nazvaná Závoj smutku.
Dříve než si půjdete vystát frontu ve vašem oblíbeném knihkupectví, přečtěte si naší recenzi, abyste nekupovali zajíce v pytli. 

Knihu napsal Tommy Donbavand, pro kterého to byla Doktorská prvotina, zhostil se jí však naprosto skvěle.

Již podle obálky lze poznat, že tu máme příběh s 11. Doktorem a Clarou. Pokud jste hnidopiši jako já a chcete vědět, kam kniha zapadá v rámci seriálu, je to mezi epizodami Cold War a Hide.

Příběh začíná na známém místě a velice známém čase. Na Totter‘s Lane, 23. listopadu 1963 a to rozhodně není jediná narážka, na kterou za celou knihu narazíme. Každopádně se nemusíte bát, že byste si příběh neužili či nepochopili, pokud jste neviděli všechny díly. Tato knížka je správným startem jak pro Whoviany, tak pro Dweeky ale i pro tyi, kteří ještě Doktorovi nepropadli.

A pokud vám dělá starost překlad, tak vězte, že Tomáš Oakland odvedl skvělou práci. Kniha se naprosto skvěle čte a po stylistické stránce byla dokonalá už ve své první verzi. A co, se týče návaznosti překladu k seriálu, tak můžete čekat přesnou terminologii, kterou znáte z našich titulků (a občas i doslova). A navíc je tu od překladatele nový zkrácený výraz pro Sonický šroubovák. Máte se jednoduše na co těšit.

Příběh samotný nás zavede do prostředí bezprostředně následujícím po atentátu na amerického prezidenta J. F. Kennedyho. Celý svět truchlí a toho využívá tajemná rasa zvaná Závoj, která využívá lidského zármutku pro vlastní nasycení. Planetu zaplní podivné postavy s obličeji zakrytými závoji, které vysávají lidské emoce.
Kniha se opravdu velmi dobře čte a čtenáře potěší spousta narážek na klasické, ale i novější postavy. Jak už je ale napsáno výše, jejich neznalost vás v jejim čtení nijak neomezuje. Kniha je totiž krásným příkladem titulu, který si nováčci oblíbí a (znalí) fanoušci jej budou milovat. Tuhle funkci Závoj smutku plní skvěle. Všichni čtenáři sledují stejnou cestu, jen někteří na ní nacházejí staré známé tváře. A ti, kteří ne, si jednoduše užívají samotnou cestu, například v klaunském autě. Protože, jak všichni víme, jestli je krom TARDIS cokoliv větší zevnitř, je to právě klaunské auto.

Závoj smutku přináší jedenáctého Doktora a Claru přesně tak, jak jsme na ně zvyklí, chovají se stejně jako v seriálu, nijak rušivě mimo svůj rámec. K tomu nám nabízí několik nových zajímavých postav – například policistu a novinářku, kteří se jako jedni z mála dokážou invazi Závoje postavit a společně s Doktorem a Clarou hledají odpovědi na všechny vyvstanuvší otázky. A velmi zajímavě je pojatý i hlavní záporák, víc však nebudeme prozrazovat.
Závoji smutku je prostě titul, který si dokážeme velice dobře představit jako jednu z dvojepizod seriálu. Jednoduše mu nechybí nic z toho, co dělá příběh kvalitním – originální nápad, skvělé zpracování a v neposlední řadě výborný český překlad. Myslím, že si od nás obou zaslouží plný počet bodů.

Kniha vychází 10. 09. 2014.
Běžná cena je stanovena na 278 Kč.
Na stránkách nakladatelství ji můžete získat za 222 Kč.
V rámci WHOCONu, kde bude také probíhat křest knihy, si ji pak můžete pořídit za 199 Kč.

Doufám, že si plánujete knihu koupit :)


4.9.2014 14:19   Různé, Books, knihy, Recenze   Blackthunder

25 komentářů

Tuhle knihu dostanu k narozeninám a už se moc těším drobné chyby nevadí hlavně že je Doctor ne?
Clara, 20.3.2015 13:31   reagovat
GERONIMO jinak se ta kniha nazvat jinak nedá skvělý příběh
Kerol, 21.10.2014 20:46   reagovat
omlouvám se, ale jsou tam drobné chyby v překladu a poněkud nesmyslné pasáže sonáč, Jak jim mohl jít konec červí díry v ústrety? Jak mohl Doktor prásknout otěžemi když seděl na koni?, člověčenstvo, GERÓNIMO! Jak rychle nadšení přišlo tak dvakrát rychleji odešlo... :')
Star22, 22.9.2014 20:43   reagovat
Já jsem si knihu objednala, před chvílí dočetla a musím říct, že se mi líbila. A moc mě potěšily pasáže, které odkazovaly na seriál a postavy z něj. A nějaké ty chyby v překladu a nesrovnalosti jsem vůbec nevnímala. Naopak jsem se při některých pasážích smála až mi tekly slzy, obzvlášť, když jsem si představovala Matta Smithe. Úplně jak v seriálu. Pro mě super a klidně doporučuju přečíst.
Kačka, 23.9.2014 23:23   reagovat
Nějaké info, jak to zatím vypadá s prodejem? Na dobre-knihy už podruhé posunuli naskladnění :P
Idahou, 11.9.2014 09:31   reagovat
Víte o tom že má Lednu být druhá česká DW kniha: Dálecká gteneraci (blbej název, co?)
autopleura, 10.9.2014 18:34   reagovat
promiňte, překlep, Dálecká generace.
autopleura, 10.9.2014 18:35   reagovat
Nevyjde. Teda nevyjde DÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁlecká generace, protože nic takového jako Dáááááááááááááááááááááááááááááálek neexistuje.
Vyjde normálně Dalecká generace.
Blackthunder, 10.9.2014 21:22   reagovat
Kde to píšou? :-)
wwwhisk@s, 10.9.2014 18:50   reagovat
Vypadá to zajímavě.

Jak zkrátil název Sonic Screwdriver ? Soňák? Křikloun (Screw + Sonic)? :D :D
Metal, 6.9.2014 17:17   reagovat
To není zrovna objektivní recenze, když ji dělá fanoušek Doctora. Navíc tyto knihy, inspirované seriály či filmy, jsou často dost brakové, spíš taková četba na záchod, když člověk potřebuje na velkou a chce se zabavit.
Nikdo, 6.9.2014 11:29   reagovat
a) objektivní není a ani se to nikde netvrdí.

b) No a? Jsou knihy umělecké a jsou knihy zábavné. Po té, či oné sáhneš jen v přesnou (správnou) chvíli. Ani jedna nefunguje v té nesprávné.
Nevím, mám rád Kafku, Čapka, atd., ale číst celý život jen je a nepřečíst si i něco "brakového", u čeho se uvolním, vypnu myšlení (ale není to úplná slátanina). to by se mi teda nechtělo. Život má být podle mě pestrý. Ale... proti gustu...
phoenix1986, 16.9.2014 07:00   reagovat
To s tím brakem - to fakt není případ Doktorovských knih.
Blackthunder, 6.9.2014 17:24   reagovat
No, Doctora jsem nečetl, spíš jenom uvádím svou zkušenost s jinými knihami..jako např. Star Wars, Star Trek apod.
Nikdo, 6.9.2014 17:30   reagovat
ja som narozdiel od teba prečítal už viac ako 50 doctor who knih a všetký boli skvelé.
The Master, 6.9.2014 18:22   reagovat
Všechny? Promiň, že mám pochybnosti. Tady existují dvě možnosti: Buď jsi nenáročný čtenář bez vkusu, koneckonců přečíst 50 knih, pokud mají nějakou kvalitu, dá zabrat, nebo to jsou opravdu kvalitní knihy. Přikláním se k tomu prvnímu. Knihy coby doplňky k filmům a seriálům prostě mají nízkou uměleckou kvalitu.
Nikdo, 6.9.2014 20:00   reagovat
Na uměleckou kvalitu sere pes. Důležitý je, jestli si tu knížku užiješ.
Podle tvojí logiky je vlastně zbytečný i koukat na DW, protože místo toho můžeš koukat na filmy od Bergmana.
Ale souhlasím, že knihy inspirované seriály, hrami, filmy (ale i filmy točené podle knih nebo hry dělané podle filmů) se často jen vezou na popularitě originálu a jsou poměrně slabé. V některých jde jen o to namačkat tam co nejvíc odkazů na originál, aby byli fanoušci spokojení, ale děj a charakterizace postav je mizerná.
Jak jsou na tom DW knihy říct nemůžu.
Přečetl jsem zatím jen Nothing o'clock, ta se mi líbila hodně, a teď čtu Engines of War (jsem po dvou kapitolách a nemůžu říct, že by mě to zatím nějak chytlo, ale na hodnocení je ještě brzo).
Ještě můžu doporučit povídku The Last Doctor. Ta je perfektní, ale pozor, je to jeden z nejsmutnějších Doktorových příběhů.
Zarwan, 10.9.2014 23:58   reagovat
JJ, sú to braky, určite od toho nečakaj umeleckú hodnotu, je to jednoducho doplnok seriálu, nič viac. Čítal som ich asi 20 a ako zábava sa to dá, samozrejme umenie to obchádza na sto honov.
Mato, 8.9.2014 00:16   reagovat
Tak pokud bereš Babičku, Máj a podobný hovadiny jako známku kvality, tak si tuto knihu nekupuj no :D
Blackthunder, 6.9.2014 20:13   reagovat
Tak každá knížka nemůže být mix Jména Růže a Pána Prstenů, ale užít si je snad můžeš, ne?
ESESEL, 6.9.2014 20:08   reagovat
Česká zkratka pro sonický šroubovák - sovák? :-)
Reggie, 6.9.2014 11:11   reagovat
Rozhodně slušná volba času a místa...obzvláště, když díky první obnovené serii víme, že při Kennedyho vraždě stál devátý Doctor v davu přihlížejících diváků ;-)
Spiderman, 4.9.2014 21:12   reagovat
Tak na překlad jsem zvědavá, jinak jsem ale z děje po přečtení originálu moc nadšená nebyla. Není to sice nejhorší, ale... Rozhodně si ale myslím, že první česky vydanou knihu nemohli vybrat líp, 11 s Clarou si užijí noví fanoušci a ti staří zase ocení tu spoustu narážek na classic éru. Každopádně si ji ale koupím:-)
wwwhisk@s, 4.9.2014 15:23   reagovat
trochu to zní, jako by Zemi napadli mozkomorové, ale stejně si to koupím
Jesper, 4.9.2014 14:54   reagovat
"mozkomorové" :) hneď mám vtipnejší podvečer ;-)
//prosím, neber to ako urážku, jednoducho to bola úžasná "trefa do černého"!//
Greeny, 4.9.2014 16:40   reagovat

Pro komentování se prosím přihlašte.


Aktuální epizoda

Poslední titulky

The Woman Who Fell To Earth
  • Stav překladu: 50% (13.10. 16:57)
  • To se vleče, co? Taky mě to štve
  • Autor: Blackthunder
  • …0p.iP.WEB-DL.AAC2.0.H.264-BTW.mkv

Nejnovější komentáře

Doporučujeme