Přejít na obsah

Navigace

Speciál k 60. výročí
Doktor se vrátí...
07x14 - The Name Of The Doctor
odvysíláno 30. 10. 2014

O seriálu

O čem to je

Seriál Doctor Who vypráví dobrodružství mimozemšťana, posledního Pána času, který cestuje časem. Je posledním zástupcem své rasy, kterou vyhladila velká časová válka před tisíci lety. Většinou cestuje do růžných časových etap lidské historie, kde často narazí na nějaký problém, který je potřeba vyřešit. Každá série má náznak širšího příběhu, který se objasní v posledních třech epizodách a kde je potřeba, obvykle, zachránit Zemi před zničením či útokem nějaké mimozemské rasy. Doctor má slabost pro Zemi a většinou sebou bere na cestu společnici(či společníka) ze Země. Těch se během všech řad vystřídalo hodně. Jen v obnoveném seriálu jich už bylo sedm. Dříve neměli na práci nic jiného, než dobře vypadat a nechávat se zachraňovat. Ale i Doctor Who zasáhla vlna feminizace a současné společnice jsou o poznání akčnější a dobrodružnější, často zachraňující situaci nebo dokonce Zemi. Mezi každou sérií se objevuje jeden vánoční speciál, s nezávislým příběhem, a obvykle i jinou společnicí (či společníky).

Britský televizní seriál Doctor Who se zapsal do Guinessovi knihy rekordů jako nejdéle vysílaný televizní sci-fi seriál.
Tento seriál za svých 53 let stačil odvysílat již 34 řad, 1 film, 4 spin-offy* a stovky knih, audiopříběhů a komixů. V Doctorově TARDIS** se vystřídalo přes 40 společníků. A role cestovatele v čase Doctora – posledního Pána Času se zhostilo již 13 herců.

Původní série

Byl 23. listopad 1963 a hodiny právě odbily 17:15, když se poprvé v historii na obrazovkách BBC ONE (tehdy ještě BBC TV) objevil tajemný poutník v čase, říkající si prostě „Doktor“. Pomocí své TARDIS, která zvenčí vypadá jako nenápadné modrá policejní budka, se vydal na cestu prostorem a časem. Seriál se stal obrovským hitem, a později i legendou stejně velkou, ne-li ještě větší než je třeba James Bond. U nás však bohužel není příliš znám. Tři roky pokračoval Doctor Who bez problémů, ale najednou nastal problém. William Hartnell, první Doctor, začal mít problémy se zdravím a tvůrci museli něco vymyslet , aby seriál nemusel skončit. A vymysleli regeneraci, což je proces kterým je Doctor schopen se vyléčit z téměř jakéhokoliv zranění ale za cenu změny své podoby a povahy. Po Williamu Hartnellovi nastoupil Patrick Troughton který zůstal v roli Doctora také 3 roky. Další kdo si tuto roli zahrál byl Jon Pertwee, jehož Doctor byl mnohem víc akčnější než předchozí dva a používal moderní techniku. Jon Pertwee dokonce „nazpíval“ píseň I am the Doctor (Já jsem Doktor). Po 4 letech nastoupil Tom Baker – nejznámější Doctor vůbec, který zůstal celých 7 let. Bakerův Doctor se dokonce párkrát mihnul i v Simpsonových. Když konečně nadešel čas regenerace, na obrazovkách se objevil tehdy nejmladší Doctor v historii – Peter Davison (který se zatím jako jediný objevil i v obnoveném seriálu). Tento mladý Doctor milující kriket vydržel na obrazovkách 3 roky po kterých ho vystřídal jeden z nejhorších Doctorů – Colin Baker. Toho již po dvou letech nahradil Sylvester McCoy, který byl posledním, sedmým, Doctorem původního seriálu. O tři roky později, v roce 1989, byl totiž seriál zastaven. Osmý Doctor, Paul McGann, se tak objevil až v roce 1996 ve filmu Doctor Who, který měl seriál vrátit na obrazovky. Film ale neměl velký úspěch a seriál se zatím nevrátil.

Obnovení seriálu

Čas běžel dál až do doby, kdy se Russell T. Davies rozhodl přivést Doctora zpět, a to rovnou v podobě seriálu. A tak se v 27. řadě seriálu objevil nový Doctor hraný Christopherem Ecclestonem. Obnovený seriál připravil několik změn, aby ho mohli sledovat i noví fanoušci bez nutnosti dohánět všech 26 řad seriálu. Ovšem i fanoušci starých řad si zde přijdou na své. Objevují se zde staří nepřátelé i společníci a sem tam je nějaké to připomenutí starších řad. Aby uvedení pro nové fanoušky bylo kompletní, později Ch. Ecclestona vystřídal bláznivý a vtipný desátý Doctor – David Tennant. Později pod vedením Stevena Moffata se přidali další tři herci, kteří si střihli roli Doctora (Matt Smith, válečný Doctor John Hurt a Peter Capaldi). V roce 2017 seriál přebírá další showrunner Chriss Chibnall.


*Spin-off = odvozený seriál, ** TARDIS (Time And Relative Dimensions in Space [Čas a relativní dimenze ve vesmíru]) = vesmírná loď


Aktuální epizoda

Poslední titulky

Legend of the Sea Devils
  • Stav překladu: 1% (18.4. 11:04)
  • Pomalu začínám asi to bude trvat dlouho
  • Autor: Blackthunder
  • …p.iP.WEB-DL.AAC2.0.H.264-TVLAMERS

Nejnovější komentáře

Doporučujeme